Välkommen att medverka på Vetenskapsfestivalen SciFest, 5-7 mars 2020!

Vi hoppas att just du som forskar vid Uppsala universitet, SLU, ett företag, en myndighet, ett museum, en skolklass eller en organisation, vill vara med som utställare och presentera din forskning på Uppsalas största vetenskapsfestival, SciFest.

Förra året, 2019, lockade festivalen 8 600 besökare och antalet växer för varje år.

SciFest är också en vetenskapsfestival där forskare från samtliga vetenskapsområden, företag och organisationer får mötas och presentera sin forskning – genom utställningar, experiment och workshops. Syftet är att visa bredden av den forskning som finns vid universitet och i samhälle och att väcka intresse för vetenskap hos främst barn och unga. Dessutom får du möjlighet att samtala med besökare kring din forskning, få feedback och nya idéer.

På SciFest möter forskare barn och ungdomar, stämningen är härlig och inspirerande – det är viktigt och roligt att vara där!
Johan tysk, vicerektor, teknik-naturvetenskap vid Uppsala universitet

”Det är roligt och utmanande att träffa intresserade människor och på ett begripligt sätt försöka förklara forskningens och frågeställningens betydelse.”
Stellan Sandler, vicerektor medicin-farmaci vid Uppsala universitet

”SciFest är ett enastående evenemang som ger oss möjlighet att visa både barn och vuxna hur spännande och mångsidig vetenskap är!”
Torsten Svensson, vicerektor, humaniora-samhällsvetenskap vid Uppsala universitet

Sidlänkar och Korta fakta

Tidsplan
Vem besöker SciFest?
Din roll som utställare
Vi hjälper dig med din planering
Kontakt

Tid: 5-7 mars 2020
Plats: SciFest äger rum i de moderna och energismarta multihallarna på Fyrishov. 5000 kvm, 10 meter takhöjd och massor av fönster bäddar för en upplysande och energifylld vetenskapsfestival.

Några siffror – SciFest 2019

  • 8600 st besökare (varav 4800 st på lördagen)
  • 278 utställare från UU och andra universitet, företag, myndigheter, skolor och organisationer.
  • 17 institutioner från Uppsala universitet

Läs om våra finansiärer och samarbetspartners

Läs mer om SciFest
Följ oss gärna på:
Facebook och Instagram 

VEM BESÖKER SCIFEST?

SciFest 2020 äger rum den 5-7 mars på Fyrishov. Aktiviteterna under torsdagen och fredagen är öppna för skolklasser – från lågstadiet upp till gymnasiet. Programmet under lördagen är öppet för allmänheten.

Förra året deltog 278 utställare i festivalen med olika program; ”hands-on”-aktiviteter, utställningar, experiment samt ett fullspäckat scenprogram med bl.a. föreläsningar, en kemishow och en magiföreställning. Med fokus på den unga målgruppen, ser vi gärna att aktiviteterna är interaktiva i någon form.

Se gärna filmen med några utställare och besökare på SciFest 2019
 

DIN ROLL SOM UTSTÄLLARE

Deltagandet är kostnadsfritt.
Som utställare kan du välja mellan att:

  1. Anordna en bokningsbar workshop. Du får tillgång till en monter på 25 kvm med två bord och 16 stolar. Aktiviteten ges under hela dagarna. Under torsdagen och fredagen är aktiviteten tilldelad bokningsbara pass och är öppen för spontanbesök däremellan.  Under lördagen ges inga bokningsbara pass utan aktiviteten är öppen för spontana besök hela dagen. El, belysning och Wi-Fi ingår i montern.
     
  2. Anordna en icke-bokningsbar aktivitet (”non-stop”-aktivitet). Du får tillgång till en öppen yta med ett bord och tre stolar. Aktiviteten baseras på spontanbesök samtliga tre dagar. El, belysning och Wi-Fi ingår.

Att tänka på: Eftersom SciFest riktar sig mot en yngre målgrupp, så vi rekommenderar vi att minst en person i utställningen kan prata svenska.
 

VI HJÄLPER DIG VIDARE!

Det första steget är att du lämnar en intresseanmälan för medverkan, på SciFest hemsida.
Alla som anmäler sig som utställare bjuds in till två workshops. Vid en första workshop i november hjälper vi dig att konkretisera dina idéer och skapa ett upplägg för din aktivitet. I januari har vi ytterligare en workshop, där du tillsammans med andra utställare kan finslipa din idé.
 

TIDSPLAN

Intresseanmälan är stängd

7 November                               Workshop för utställare. Här kan du få hjälp att konkretisera era idéer och skapa ett upplägg för din aktivitet. Personal från Gustavianum finns på plats för att hjälpa er. Anmälan till workshop den 7 november.
10 December Definitiv anmälan – informationstext med beskrivning av aktivitet skrivs in i bokningssystemet. Det är denna text som kommer stå i programmet. Länk till bokningssystemet kommer senare. 
14 Januari Workshop för utställare. Finslipning av era idéer. Hur ska man tänka när man planerar sin utställning? Hur möter man bäst sin målgrupp? Personal från Gustavianum finns på plats för att hjälpa er. Anmälan till workshop den 14 januari.
11 Februari   Lärarkväll. Möjlighet finns för utställare att vara med och visa sin forskning/verksamhet för lärare. Lärarna bjuds på ett föredrag av Keri Facer, innehavare av Zennströms gästprofessur i klimatledarskap.
4 Mars En lastbil hämtar upp ert material på Campus under dagen och transporterar till Fyrishov. Ni kan förbereda era montrar från ca kl. 15.30.
5-7 Mars 

SciFest!!! Skoldagar: 5-6 mars, Allmänheten: 7 mars
När SciFest stänger kl. 16 plockar ni ihop ert material. En lastbil kör tillbaka ert material till campus.

KONTAKT

För frågor angående rollen som utställare:
Medicin och Farmaci: Maria.Ferletta@uadm.uu.seCarin.Marciszko@uadm.uu.se
Humaniora och samhällsvetenskap: Oddny.Sverrisdottir@uadm.uu.seGunilla.Sthyr@uadm.uu.se
Teknik och Naturvetenskap: Maria.Carlander@uadm.uu.se
SLU: Rebecca.Rikner@slu.se
Skolklasser: Sami.
Vihriälä@uadm.uu.se

För frågor av mer generell karaktär:
projektledare Katarina Holmborn Garpenstrand (katarina.garpenstrand@uadm.uu.se)

Vi ser fram emot att se dig på SciFest!
SciFest-teamet