Till/från, inför och på plats

SciFest äger rum i de moderna och energismarta multihallarna på Fyrishov. 5000 kvm, 10 meter takhöjd och massor av fönster bäddar för en upplysande och energifylld vetenskapsfestival. SciFest-programmet pågår mellan kl. 09.00-16.00. Entrédörrarna kommer däremot vara öppna mellan 08.30-16.30. 

Transportinformation

För er som reser långt, hör med din huvudman om det går att ordna busstransport till SciFest.UL hälsar att lärare kan boka bussresa till rabatterat pris för klassen. (Tidigare erbjudande om Kulturresa gäller inte längre.)

En del kommuner har ordnat möjlighet att boka en abonnerad bussresa. Upplägget är då att respektive huvudman/skola betalar er abonnerade bussresa. Kolla med din rektor om din kommun/skola har ordnat möjlighet att boka abonnerad bussresa

Inför besöket

 • Dubbelkolla vilka tider du bokat. Var noga med att passa tiderna. Era bokningar kommer även att synas vid respektive workshop.
   
 • Ta i förväg reda på vart ni ska ta vägen under besöket. På hemsidan kommer en karta på festivalområdet att läggas upp.
   
 • Förbered klassen inför besöket med att fundera på innehållet i den workshop ni ska besöka. Förbered gärna frågor som ni skriver ner och tar med – se förslag på frågor. På plats kan ni passa på att ställa dessa frågor till workshoparrangörerna.
   
 • Förutom bokningsbara workshoppar finns även ett antal ”non-stop”-aktiviteter som alla kan ta del av. Även workshoppar som för tillfället inte är bokade övergår till öppna ”nonstops”. Se schema vid varje workshop eller fråga personalen i montern.
   
 • Showerna och föredragen är i första hand ämnade för bokade klasser. De kan endast ta emot obokade klasser i mån av plats. Fråga personal på plats. Fyrishov, Multihallarna, Uppsala 5-6 mars kl. 09.00- 16.00 
   
 • Vid registreringen kan du hämta ut ”SciFest-passet” för dina elever (gäller endast mellanoch högstadiet). Med hjälp av detta kan ni på ett strukturerat sätt ta del av non-stopaktiviteterna genom att svara på frågor som finns i SciFest-passet. Du som lärare rättar elevernas svar med hjälp av facit som du hämtar ut i registreringen. Priser delas ut till dem som hittar svar på alla frågorna och lämnar tillbaka till registreringen! I bokningssystemet kan du i förväg anmäla om du vill delta och hur många SciFest-pass du önskar ta ut. Det går även att spontananmäla din klass på plats.
   
 • På grund av stölder har vi i år valt att inte ha någon vanlig garderob under skoldagarna. Du som lärare kommer istället få en stor säck att stoppa ner elevers ytterkläder och väskor i. Säcken förseglas, märks upp och förvaras i ”garderoben” som är en yta i en av de nedre hallarna på Fyrishov. Bara du som lärare har access till att hämta ut säcken när ni är klara med ert besök. Elever kommer nekas tillträde till garderoben. Inga lösa klädesplagg tillåts hängas upp i garderoben.
   
 • Bekanta er med säkerhetsföreskrifterna inför ert besök.
   
 • Observera! På SciFest kommer fotografer både ta stillbilder, filma er och spela in ljud. Dessa bilder, filmer och ljudinspelningar kommer att användas som dokumentation samt för framtida marknadsföring av SciFest. Ni behöver i förväg förhöra er om bland elevernas föräldrar om det är OK att deras barn blir fotograferade och filmade. Våra fotografer är instruerade att höra med läraren/eleverna innan fotografering huruvida vi får fotografera och filma dina elever. (Bifogat ligger en text som ni kan skicka till föräldrarna i förväg).

På plats

 • Anmäl er ankomst vid registreringen.
   
 • Alla besökare kommer att få ett festivalarmband. Armbanden hämtas ut vid registreringen, där du som lärare får hela klassens armband. Du ansvarar för att alla elever får ett armband. Detta är vårt sätt att se att rätt personer befinner sig i lokalen, samt att räkna antal besökande personer på SciFest- Får du armband över, återlämna dessa till personalen. Eleverna får gärna behålla armbandet som minne efteråt.
   
 • Led klassen till ”garderoben” på nedre plan för hantering av ytterkläderna. Observera att vi inte tar ansvar för värdesaker.
   
 • Orientera er i lokalen och dela upp grupperna inför era bokade pass.
   
 • Bestäm en samlingspunkt, ifall ni tappar bort varandra. 
   
 • Schemat återfinns även på SciFest, både på affischer samt vid respektive workshop.
   
 • Vi tar ställning för en bättre miljö och serverar och dricker färskt, nyttigt och lokalproducerat kranvatten istället för förpackat vatten. Inga förpackningar betyder inget avfall, inga transporter och inga utsläpp! Tips: Ta med egna vattenflaskor att fylla på!
   
 • I kiosken säljs fika och enklare förtäring (ej godis och läsk). Kiosken tar både kort och kontanter.
   
 • På SciFest serveras ingen lunch för besökare men det finns utrymme för att äta egen matsäck.
   
 • Fyrishov kan ta emot rullstolsburna.
   
 • Informationsdisk finns där man kan få hjälp med allmänna frågor.
   
 • Borttappade saker återfinns i infodisken. Efter avslutat event överlämnas kvarlämnat hittegods till receptionen på Fyrishov. 
   
 • På SciFest finns många hjälpande funktionärer. De känner du igen på deras rosa T-shirts. De kan hjälpa till om du behöver hjälp.

Förslag på frågor till elever att ta med till utställare/workshop:

Vad har du studerat för att bli det du är?
Hur blev du intresserad av det som du arbetar med?
Vad tror du har hänt inom ditt fält om 5 år? a) om 10 år? b) om 15 år?
Hur hjälper din forskning mänskligheten?
Vad är det roligaste inom ditt forskningsområde?
Vad är det svåraste med ditt forskningsområde?
Hur kan din forskning hjälpa människor på hela jorden, även i fattiga länder?
Vilken är den viktigaste frågan som forskare måste lösa just nu, enligt dig?
Hur blir man forskare?
Hur lång tid tar det att bli forskare?
Har du några tips angående gymnasiearbeten?
Hur kom det sig att du började forska?
Vilken utbildning behöver man för att arbeta med det du gör?
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
Vad kännetecknar en vetenskaplig undersökning inom ditt fält?
Vad är det bästa med ditt jobb?
Vad skulle du vilja undersöka om du hade obegränsat med tid/forskningsresurser? 

Har du frågor?

Välkommen att kontakta vår projektledare för skolor: Sami Vihriälä

Senast uppdaterad: 2021-01-18